Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'ni (TAYSAD) ziyaret eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ihracat şampiyonu otomotiv sektörünü yalnız bırakmadı. TAYSAD üyesi firmaları da ziyaret ederek bilgi alan Çağlayan, ''Türkiye otomotivde Avrasya'nın üretim üssü olmaya aday bir ülke. Muhammet Raşit kendini Mısır'ın otomotiv bakanı ilan ediyorsa, Türkiye'nin otomotiv bakanı da benim'' diye konuştu.
SORUNLARI DİNLEDİ
TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi'ni (TOSB) ziyaret eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, hem burada üretim yapan firmaları gezerek bilgi aldı, hem de Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği yönetim kurulu ve müteşebbis heyetiyle bir araya gelerek sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledi. Otomotiv sektörünü yalnız bırakmayacağı mesajını veren Çağlayan, "Ben Türkiye'nin otomotiv bakanıyım" dedi. TAYSAD'ı ziyaret ederek otomotiv sektörüyle ilgili son gelişmeler hakkında brifing alan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bir yandan sektörün başarısını dinledi, diğer yandan da mevcut sorunlar ile çözüm önerilerine sahip çıkacağı mesajını verdi. Brifingde TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ile TOSB müteşebbis heyetini dinleyen Bakan Çağlayan, "Size açık kapı bırakıyorum, emrinizdeyim. OSB olarak önemli çalışmalara imza attınız. Bürokratların burada sizin ne zor koşullar altında
çalıştığını görmesini istiyorum'' dedi. Türkiye'nin kat etmesi gereken çok yol bulunduğunu da ifade eden Bakan Çağlayan, kendisini Mısır'ın otomotiv bakanı olarak açıklayan meslektaşının hatırlatılması üzerine de konuşmasını şöyle sürdürdü:
"SİZE YOL AÇMAYA GELDİM"
"Muhammet Raşit kendini Mısır'ın otomotiv bakanı ilan ediyorsa Türkiye'nin otomotiv bakanı da benim. Dolayısıyla her konuda desteğe açığım. Böyle TOSB gibi birçok OSB'ye ihtiyaç var. Çünkü uluslararası sanayi kuruluşlarını buraya getirmemiz şart. Diğer bakanlıklarla olan sorunlarınızda aracı olmaya hazırım. Beni bir greyder olarak görün, sizlere buraya yol açmaya geldim. Çünkü Türkiye otomotivde Avrasya'nın üretim üssü olmaya aday bir ülke. Bunun için de ciddi değişim, dönüşümlerle sizlerin sayesinde
hızla yol alıyoruz. 24 saniyede bir araç üretiyoruz ve 30 saniyede bir ihraç ediyoruz. TOSB kümeleşme modeli için ciddi bir laboratuardır. Proje ve fikirlerinize her zaman açığım, her konuda destekçiyim. Ben Türk özel sektörünün hizmetinde ve emrindeyim" diye konuştu.
"10 YIL SONRASI BELİRSİZ"
TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu ise Türk otomotiv sanayinin global ana ve yan sanayinin presi arasında kaldığını hatırlatarak Çin ve Hindistan'ın ucuz iş gücü saldırısı altındaki sektörün stratejisizlik içinde olduğunu dile getirdi. Stratejisizlik nedeniyle sektörün 10 yıl sonrasının ne olacağını bilemediğini kaydeden Burhanoğlu, "Otomotiv sanayinin devamı için çok iyi bir yan sanayi, gelişmiş potansiyel vaat eden iç pazar ve sanayiye öncelik veren bir siyasi idare gerekmekte. İyi bir sanayinin altyapısını
oluşturmak için küresel oyunun içine dahil olmalıyız. Burada bir araç üretiyorsak tasarımı da, onayı da bizde olmalı. Sadece üretimle global pazarda rekabete giremeyiz" diye konuştu.
Katma değerde yerlilik oranının halen yüzde 55 seviyesinde bulunduğunu, bunun yüzde 80'e çıkarılması gerektiğinin altını çizen Burhanoğlu, rakip ülkelerdeki gelişmelerin tehdit edici boyuta ulaştığını hatırlattı. Mısır'da Muhammed Raşit'in kendini otomotiv bakanı olarak gösterdiğini, hiçbir imkanı olmayan Fas'ta devlet desteği ile otomotiv sektörünün hızla büyüdüğünü hatırlatan Burhanoğlu, doğru iş modelinin gerekliliğinin altını bir kez daha çizerek şöyle devam etti: "Doğru iş modeli ile sektörü çok daha iyi yerlere getirebiliriz. Bu alanda Toyota'nın Lexus, Nissan'ın Infinity gibi alt grup markaları var. Türkiye de böyle alt grup markalara yönelebilir. Ayrıca Hintli Tata'nın Nano projesi ile 2 bin 500 dolarlık araçtan yılda 8 milyon adet üretileceği planlanıyor. Bunun toplamında ise 10 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratılacağı görülüyor. Doğru iş modeli ile Türkiye'nin doğusunda da benzer bir niş projeyle marka yaratılabiliriz."
TAYSAD Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'ni ziyaretinin ardından TOSB'da üretim yapan firma ziyaretleri yapan Bakan Çağlayan, önce Autoliv Cankor Otomotiv Emniyet Sistemleri Sanayi'de incelemelerde bulundu. Daha sonra Pimsa Adler Otomotiv'i gezen Bakan Çağlayan, üretim ve ihracatla ilgili bilgiler aldı.