Otomobil üreticilerine destek geliyor

 

Küresel krizin otomotiv sektörüne olan etkisini azaltmak için Türkiye’de üretim yapan şirketleri desteklemeyi planlayan hükümet, bunlar için kredi maliyetlerini düşürecek bir uygulama üzerinde çalışıyor.  

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, dün akşam Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) heyetini kabulünün ardından yaptığı açıklamada, yerli otomotiv üreticilerini destekleyecek bir çalışmalarının olduğunu söylemişti.  Reuters’a bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, Türkiye’de üretim yapanları destekleyerek, buna bağlı olarak yan sanayinin de canlandırılabileceği ni kaydederek, şunları söyledi: "Özel tüketim vergisi oranını indirsen de hurda araç indirimi yapsan da öncelikle bunlar ithal araçlara yarıyor. Bu aşamada en yakın seçenek Eximbank üzerinden yerli üreticiler için kredi maliyetlerinin düşürülmesi olacak. Bu konuda bir çalışma var. Burada Dünya Ticaret Örgütü’nün getirdiği bazı kısıtlamalar nedeniyle alan oldukça sınırlı. İkinci aşamada stokların tüketilip, üretimin artırılması için bir vergi indirimi de gündeme gelebilir. Ayrıca 25-30 üstü araçların elimine edilmesi de sağlanabilir."

 

TÜRKİYE’DE ÜRETİM YAPANLARA DESTEK

Bir başka yetkili de, otomotiv sektöründe daha önce uygulanan hurda araç indiriminin kötü amaçlı olarak kullanılabildiğini, araçların yenilenmesi durumunda büyük oranda ithal otomobillerin satıldığını kaydederek, "Burada amaç, araç piyasasının canlanması mı yoksa Türkiye’deki otomobil üreticisinin desteklenmesi mi olmalı... Çünkü piyasanın yaklaşık üçte ikisi ithallerden oluşuyor. Piyasa doğrudan teşvik edilince öncelikli olarak ithallere destek verilmiş oluyor. Burada Türkiye’de üretim yapanlara yönelik bir adım atılması gündemde" dedi. Türkiye’de üretim yapan otomotiv şirketleri arasında Oyak ve Renault ortaklığı Oyak Renault, Ford ve Koç ortaklığı olan Ford Otosan, Koç ve Fiat ortaklığı Tofaş, Toyota, Hyundai bulunuyor. Unakıtan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında, otomotiv sektörüne yönelik bir teşvik çalışmasının gündemlerinde olduğunu, otomobillerin yüzde 75’inin yurtdışından getirildiğini, bu durumun Türkiye’nin ithalatını ve döviz ihtiyacını artırdığını ifade etmiş, "Yerli arabalarla bunu karşılayacak şekilde bir formül getirirlerse ona da sıcak bakarız. Bu konuda bir çalışmamız var" demişti.



Tarih : 2009-01-03 19:50:32 Toplam okuma : 6684