Türkiye çeliğin barometresi oldu

 Londra Metal Borsası CEO'su Martin Abbott, vadeli çelik kontratları için Türkiye'nin Akdeniz bölgesi teslim noktalarından biri seçildiğini söyleyerek, "Türkiye çelikte bölgenin en büyük göstergesi konumunda" dedi..

Londra Metal Borsası'nın 28 Nisan tarihinde pazara sunacağı vadeli çelik kontratları Türkiye'yi dünya çelik ticaretinin merkezlerinden biri haline getirecek. Londra Metal Borsası'nın (LMB) çelik kontratlarında Akdeniz bölgesi için seçtiği teslim noktalarından biri olan Türkiye, hem üretici ve ithalatçı kimliğiyle hem de Akdeniz ve Karadeniz üzerinden Rusya, Ukrayna ve Körfez ülkelerine açılmak için sahip olduğu stratejik coğrafi konumu ile çelik ticaretinde avantajlı konuma geldi. Londra Metal Borsası CEO'su Martin Abbott, Türkiye'nin bölgede önemli bir gösterge olduğunu ve arz-talep dengesinden fiyat istikrarına kadar Türkiye'nin bölgenin birebir performansını yansıttığını söyledi. Steelorbis 2008 Bahar Konferansı'na katılmak için Türkiye'ye gelen Martin Abbott, uluslararası piyasalardaki belirsizlik ve volatilitenin bir anlamda metal piyasasına yaradığını ve yatırımcıların değişen risk algılarında artık metalleri de güvenli liman olarak görmeye başladıklarını kaydetti. Abbott, küresel finans krizi, metal fiyatlarındaki artış, Türkiye ve yeni lanse edecekleri vadeli çelik kontratları ile iligili SABAH Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

TÜRKİYE BİR ADIM ÖNDE

Londra Metal Borsası çelik kontratları için Türkiye'yi Akdeniz bölgesinin teslim noktalarından biri olarak belirledi. Türkiye'nin bu alanda avantajları nelerdir?

Londra Metal Borsası, Türkiye ve Dubai'yi 28 Nisan tarihinde pazara sunacağımız vadeli çelik kontratlarında Akdeniz bölgesinin teslim noktaları olarak belirledi. Türkiye'nin seçilmesindeki en önemli kriterlerden biri Türkiye'nin hem güçlü bir çelik üreticisi, hem de aynı zamanda önemli bir ithalatçı konumunda bulunması. Aynı zamanda Ukrayna ve Rusya gibi iki önemli çelik üreticisine olan stratejik yakınlığı ve Akdeniz üzerinden Ortadoğu ve Körfez ülkelerine kolay ulaşılabilirliği de Türkiye'yi bir adım öne çıkardı. Arz-talep ve pazar açısından bizim için önemli göstergelerden biri Türkiye. Piyasa derinleştikçe Türkiye önemli bir ticaret merkezi olacak.

Küresel piyasalardaki dalgalanmaya rağmen metaller son çeyrekte en iyi performansı gösteren enstrümanlar arasında yer aldı. Bu performansı neye borçlusunuz?

Son dönemlerde metallerdeki hızlı yükseliş tamamen Çin, Hindistan, Rusya ve Körfez ülkelerindeki artan talebe paralel tırmanışa geçti. Artık dünya ekonomisi tek motorlu yani sadece ABD ve/veya Avrupa Bölgesi ekonomilerine dayanmıyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin büyüme potansiyelleri ve Asya'nın ham madde talebi fiyatları yukarı çekiyor.



Tarih : 2008-08-13 00:49:30 Toplam okuma : 8064